ATILLA YOLDAS Föreläsning

FRÅN EN KILLE TILL EN ANNAN


Föreläsningen bygger på hans bok ”Mansboken – från en kille till en annan”, med frågor som rör bland annat sex, relationer, våld, psykisk ohälsa, kvinnosyn och homofobi. Under de senaste åren har Atilla Yoldas fokus främst varit på jämställdhetsfrågor och i synnerhet destruktiva maskulinitetsnormer, machokultur och mäns våld mot kvinnor. 

  • Personliga upplevelser av machokultur från en ung man som själv vuxit upp i och med dessa destruktiva normer och hur hämmar oss killar och skadar deras omgivning.
  • Machokulturens uppbyggnad samt negativa konsekvenser och består av en balans mellan personliga erfarenheter, fakta och övningar.
  • Föreläsningen ämnar åt att få kontakt med de som påverkar och påverkas genom machokulturen för att tillsammans kunna problematisera denna struktur som vi är en del av.
  • Föreläsningen riktar sig direkt till unga män och killar, indirekt till alla andra som tvingas förhålla sig till machokulturen.

Längd:

60 min + frågor (kan anpassas)

ATILLA YOLDAS Föreläsning

Föredrag om rasism och antirasism


Atilla föreläser även med fokus på rasism och antirasism. Rubrikförslag beroende på uppdragsgivare:

Lärare, pedagoger och fritidspersonal:

En antirasistisk skola - så skapar vi likabehandling och respekt

Företag, organisationer (chefer såväl som medarbetare):

Ett antirasistiskt företag - så främjar vi mångfald och inkludering

Fokus:

Rasistiska strukturer och aktiv antirasism som motkraft

Beskrivning:

Rasistiska strukturer och aktiv antirasism som motkraft

Var tionde svensk har drabbats av ett hatbrott.

70 procent av hatbrotten handlar om rasism.

Det drabbar den som har ett annat ursprung, språk, uttal eller hudfärg. Det är slag, sparkar eller hot. Övergrepp och grova våldsbrott. Trakasserier, hån, mobbning, hat.

Från vardagsrasism och diskriminering på arbetsmarknaden till våldsamma hatbrott – rasismen är djupt rotad i alla delar av vårt samhälle. Etnicitet är den vanligaste orsaken till att barn och unga trakasseras i skolan och anledningen varför många vuxna inte ens kallas till arbetsintervjuer.

Atilla Yoldas har vuxit upp i rasismens Sverige. I samma ålder som hans barndomsvänner lärde sig stava sina namn kallades han “svartskalle” och “blatte”. Den orättvisa måttstocken som han, hans familj och många andra med invandrarbakgrund bedöms intill hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Oavsett när den uppenbarar sig i skolan, arbetslivet eller på gatorna.

I den här antirasistiska föreläsningen berättar Atilla om pojken inom sig som bär på ärr från en struktur som vi har makten att förändra tillsammans. Han ger en bild av hur rasismen fungerar idag och olika verktyg för att bekämpa den i samhällets olika skikt. I ett land som ska vara ett av de mest jämställda har vi långa vägar kvar att gå innan antirasismen saknar syfte.

Längd:

60 min + frågor (kan anpassas)

ATILLA YOLDAS

referenser


Karsby International School/Eva-Lotta Duhlin, bitr. rektor

Föreläsningen var fantastisk! Hela vårt kollegium lyssnade spänt och många har efteråt uttryckt sig mycket positivt om föreläsningen. Både innehållet i föreläsningen var otroligt relevant och snyggt upplagt, men även sättet det blev presenterat på.

Mölndals Stad

Kontakten med Atilla har varit helt fantastisk. Han har varit så fin och bra och den DIGITALA föreläsningen var jättebra. Vi har fått massa positiv feedback på föreläsningen och fått till oss att folk verkligen uppskattar när någon talar utifrån egen erfarenhet, framförallt som kille gällande det här aktuella och viktiga ämnet. Den lilla presentationsfilmen som Atilla skickade var också toppen bra som vi spred på vårt instagramkonto @arduokej.

Malin Högberg - Backasysterskapet

Atilla hade en otroligt bra föreläsning för oss på Backasysterskapets diplomeringsträff för våra nyutbildade ungdomar på Fryshuset. Våra ungdomar uppskattade Atilla väldigt mycket! Ungdomarna har deltagit i Backasysterskapets utbildning där de bland annat pratade om normer, jämställdhet och vikten utav att backa varandra. Så att Atilla kom sista tillfället med sin grymma föreläsning och pratade om mansnormen och matchokultur knöt verkligen ihop säcken bra. Atilla är inte bara en bra föreläsare utan det vi alla uppskattade mycket med honom var att han valde att stanna kvar efter sin föreläsning för att prata med våra ungdomar och svara på frågor. Atilla är alltid välkommen till oss på Fryshuset och vi på Backasysterskapet kommer definitivt boka honom igen.

Inan Sentürk - Rektor på Thoren Business School Solna

Atilla Yoldas var helt fantastisk när han mötte våra ungdomar i förra veckan. Väldigt professionell, ödmjuk, kompetent och så jordnära. Rekommenderar alla att boka denna unga människa som gör skillnad.

Julia Palo - Face of Gällivare, Gällivare Näringsliv AB

Atilla har en härlig framtoning och pratar verkligen till sin publik. Han är äkta, kunnig och han bjuder på sig själv. Föreläsningen höll en bra nivå kunskapsmässigt, och manade till reflektion. Det som var mest uppskattat vad filmerna och den tydliga faktan.

Åsa Amrén - Rektor på Gustaf Adolfsskolan i Norrköping

Knockade! Ett filmklipp från TV/Bloggar/filmer vi alla sett, och som normaliserar machokulturen tar andan ur oss där vi sitter och lyssnar till Atilla. Jag har egentligen redan sett allt av det han visar, men utan att verkligen SE. Gråter pojkar? Hur pratar vi med pojkar och flickor? Hur påverkar normen oss när det gäller känslor, sexualitet, kroppshets och psykisk ohälsa. Varför står män för nästan alla brott, och kvinnor råkar ut för dödligt våld? Vad finns det för alternativ till den klassiska normen och hur stöttar vi dessa? Ska du bara läsa en bok i år- läs Mansboken- från en man till en annan. Stort tack än en gång Atilla, du är unik, begåvad och bidrar på ett nutida sätt till en varmare värld.

Inan Sentürk - Rektor på Thoren Business School Solna

Ännu en helt vanlig grym dag med en av mina absoluta idoler och förebilder Atilla Yoldas. En riktig entreprenör som skrivit sin första bok #mansboken! Så sjukt viktigt och så bra och givande diskussioner kring machokulturen! Vi har mycket att jobba med och det är ett viktigt jobb vi har framför oss. Tack Atilla för en grym föreläsning.

ATILLA YOLDAS

kontakt och bokning


  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.